8 Şubat 2018 Perşembe

Pilotlar, niyə eyni yeməyi yemirlər?

Pilotlar, niyə eyni yeməyi yemirlər?





Hava yolu səyahətlərinin təhlükəsizliyi, cockpitdə hər şeyin nəzarət altında olması ilə əlaqədardır. Buna görə də pilotların iş qaydaları, digər bütün sektorlardakı çalışanlardan fərqli olur. Uçuş əsnasında kapitan pilot ilə ikinci pilotun, eyni qidanı yeməməsinin qarşısına keçən bir qayda var. Bəli, bir çoxunuzun artıq əzbər bildiyi, qida zəhərlənməsi. Məsələn, yeməkdən sonra uçuşda, qida zəhərlənməsi və s. kimi səbəbdən işlər tərs gedərsə, pilotlardan yalnız biri bundan təsirlənmiş olacaq və digər pilot uçuşu davam etdirə biləcək. Bu qaydanın tətbiqi, beynəlxalq aviasiya orqanları tərəfindən məcburi deyil. Ancaq bir çox hava yolu şirkətləri bu qaydanın tətbiqini hələ də davam etdirir.

  • Bəs bu günə qədər təyyarədə bir zəhərlənmə olub?

Təyyarələrdə qida zəhərlənməsi hadisəsi nadir hallarda olur. 1982-ci ildə "National Overseas Airways" -ə məxsus DC-8 təyyarəsi ilə Boston-Lissabon uçuşunda, pilot və uçuş mühəndisi başda olmaqla, 10 heyət üzvindən 8-i zəhərləndi. Daha sonra məlum oldu ki, mədə spazmı və qarın ağrısı ilə özünü göstərən zəhərlənmə Pudingdən idi. İkinci pilot (F/O) pudingdən yemədiyi üçün zəhərlənmədən təsirlənməyib və 250 sərnişin ilə dolu olan təyyarəni Bostonda təhlükəsiz bir şəkildə yerə endirib.
2010-ci ilin məlumatlarına görə, dünya da, ayda ən azı 2 pilotda qida zəhərlənməsi halı ilə üzləşir. Ancaq hadisələrin səbəbi, yalnız uçuşlarda yeyilən yeməklər deyil, uçuşdan əvvəl də pilotun yediyi qida da ola bilər.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yeni Airbus A220

Keçdiyimiz günlərdə, Avropalı təyyarə istehsalçısı Airbusın, Kanadalı təyyarə və qatar istehsalçısı Bombardier tərəfindən hazırlanan C...